Shanglie Zhou legt kunst tussen vlees in Delhaize

Een week lang ben je, als je de Delhaize Hippodroom op het Antwerpse Zuid binnenstapt, deel van een kunstwerk. Tot 30 oktober stelt Shanglie Zhou tussen het vlees, in de diepvriesafdeling, het fruit en nog vijf plaatsen haar werken tentoon. Ze loopt ook als Delhaize-medewerkster of klant in de supermarkt rond. Al haar doen en laten wordt geregistreerd. Op 30 oktober toont ze haar video en fotomontage.

Verleden jaar liet Shanglie Zhou de ambtenaren van de Vlaamse gemeenschap al eens schrikken met haar kunstwerk voor vrouwen die in overheidsdienst werken. Toen bond ze maandverbanden aan een pilaar. “Ik wil mensen de natuur in zichzelf tonen”, zegt ze over één van de motieven in haar werken.

Een ander aspect is dat ze over identiteit nadenkt. In de vleesafdeling toont ze gezichten. De beelden zijn van was gemaakt, maar kleur en textuur doen verdacht veel aan kalfsworst denk-en. “Op die bakjes met gezichten breng ik slogans aan die je kunnen doen nadenken over wat het hebben van aan identiteit is”, glimlacht ze. Klonen, gelijkenissen en uniek zijn fascineren haar.

De Delhaize is niet alleen de plaats waar het kunstwerk gebeurt. Ze gebruikt de supermarkt ook in haar werken. Ze legt witte schaaltjes waarin glazen platen met teksten in liggen, tussen het fruit. “De felle kleuren van het fruit compenseren de kleurloosheid van die serie die ‘Transparant Unkonwing’ heet”, vertelt ze.

Shanglie Zhou is in China geboren en woont in Antwerpen. Ze studeerde drie jaar geleden af aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten.

Ook de plaats waar haar intallaties en performances te zien zijn, is van belang. De Delhaize op’t Zuid ligt tussen galerijen en musea. “Veel kunstenaars, galerijhouders en journalisten komen hier regelmatig langs om inkopen te doen en die zullen mijn werken dan wel moeten zien en beoordelen”, lacht ze enthousiast. De confrontatie tussen consument en kunst op een locatie waar men een museum had willen vestigen, vindt ze belangrijk. Met die confrontatie wil ze ook iets doen. Aan de kassa kun je antwoordformulieren krijgen waarop je kunt vermelden wat je van Shanglie’s werken vindt.

Shanglie Zhou, Installaties en perfor-mances, in Delhaize-Hippodroom, Museumstraat, Antwerpen van 23 oktober tot 30 oktober, tijdens de openingsuren van de supermarkt.

Peter Haex in “Gazet Van Antwerpen”

back